Onderhoudsvriendelijke tuin

Ons klimaat verandert, de regenbuien worden heftiger en de aarde warmt op. Dit heeft gevolgen voor de tuininrichting. De Hofhouding maakt géén onderhoudsvriendelijke tuinen die dicht gestraat zijn omdat de warmte dan niet weg kan en tijdens de hoosbuien wateroverlast ontstaat. De Hofhouding kiest dan voor open bestrating en borders waar het water weg kan lopen de verkoeling mogelijk is in de tuin.

Open bestrating

De Hofhouding kiest voor ruimte tussen de tegels zodat het water weg kan lopen. In de ruimte kunnen wintergroene bodembedekkers geplant worden die voor verkoeling zorgen en een verzachting van de harde bestrating zorgen. Klinkers kunnen ook in een open verband bestraat worden waarin de bodembedekkers gebruikt kunnen worden. 

Beplanting in de borders

De Hofhouding kan op verschillende manieren omgaan met onderhoudsvriendelijke borders. Welke manier passend is, hangt af van de tuinstijl. Bij landelijke tuinen zal gekozen worden voor grote groepen inheemse beplanting van dezelfde soort. Bij natuurlijke tuinen wordt meer gebruik gemaakt van vaste planten. Enkele structuurplanten in de border worden aangevuld met gatenvullers zodat er geen kale grond over blijft waar onkruiden kunnen ontkiemen. Onderhoud bestaat uit het verwijderen van storende onkruiden gedurende het groeiseizoen. In het voorjaar wordt alles kortgeknipt en de planten kunnen weer gaan groeien.

 

Winterbeeld

Winterbeeld bij de Hofhouding is niet alleen wintergroene beplanting. Ook siergrassen en uitgebloeide structuurplanten geven een fraai winterbeeld.